20. obljetnica smrti Mariške Holoubek

20. obljetnica smrti Mariške Holoubek

Mariška Holoubek rođena je 1904. godine u Mađarskoj, ali se već u ranoj mladosti preselila u Koprivnicu gdje je proživjela svoj bogat i svestran život te tako postala jedna od prvih legendi našeg grada. Mariška je cijeli svoj život posvetila glazbi, ljubavi prema glazbi, prenoseći tu ljubav putem glazbe i pjesme brojnim mladim naraštajima. Svirala je u brojnim glazbenim sastavima, s mnogim amaterskim i profesionalnim glazbenicima no svoju najveću slavu i prepoznatljivost stekla je u “Mariška bendu”, s kojim je održala više od 50 koncerata diljem lijepe naše, a o kojem je i za tadašnju Televiziju Zagreb Petar Krelja snimio film “Mariška bend”. Voljela je sve vrste glazbe, od rocka, countryja, šlagera, narodne pa sve do ozbiljne glazbe. Svirala je brojne instrumente – harmoniku, klavir, violinu, a svojim je šarmom i svojom svirkom osvajala i stare i mlade.

Mariška je umrla 1993. u 90. godini života te ove godine obilježabamo 20. godišnjicu njene smrti. Članice Kluba za starije osobe Mariška posjetile su njezin grob na koprivničkom gradskom groblju i tako joj još jednom odale počast.

Brojne godine Mariškinog vedrog, veselog i svestranog života prepunog glazbe, ljubavi prema mladima slavimo svakodnevno kroz rad našeg Kluba koji je 2002. osnovan upravo njoj u spomen i koji s ponosom nosi njezino ime jer nam je svojim životom svima dala primjer kako ostati aktivan i živjeti život punim plućima bez obzira na godine.